Voor iedereen met een hobby.
 
HomePortalCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 AAA: Werkwijze

Go down 
AuthorMessage
Bloemeke
Admin
avatar

Posts : 2359
Join date : 2010-06-02
Age : 38

PostSubject: AAA: Werkwijze   Thu Jun 03, 2010 11:23 am

Knopen

Op deze pagina vind je een beschrijving van de door ons meest gebruikte knopen. Er wordt telkens uitgelegd hoe je ze moet leggen en waarvoor ze dienen.

Voor deze pagina's maakten we dankbaar gebruik van volgende boeken :

Geoffrey Budworth, Knopen, Könnemann Verlagsgesellschaft, Keulen, 1998.
F.O.S., Teervoet en Tweede klas Proevenboek, Laarne.
J. Altimiras, Knopen, Uitgeverij Publiboek, Ommen/Borsbeek, 1982.


Achtsteek
Gebruik
De achtknoop is een overhandse knoop. De breeksterkte van een touw wordt tot 45 % teruggebracht zodra er een overhandse knoop in wordt gelegd. Als het werkeinde niet helemaal wordt doorgehaald, zodat er een treklus ontstaat, ontstaat er iets sterkere (45-50%) stopperknoop, die zelfs te gebruiken is voor het besnaren van muziekinstrumenten. Bij de scouts wordt een achtsteek vooral gelegd om te vermijden dat een touw uitrafelt. Om te voorkomen dat vallen, schoten, vlaggenlijnen enz. uit hun blokken of lijogen schieten is een achtsteek ook goed bruikbaar.
Het is niet nodig om de knoop strak aan te trekken, maar doet men dit wel, dan moet ervoor gezorgd worden dat het uiteinde van de tamp (= einde van een touw) een stukje buiten de knoop uitsteekt, zodat men de tamp goed kan vastnemen als de knoop in een blok geschoten is.

Methode
Men neemt de tamp en kruist hem boven over het vaste part. Vervolgens slaat men de tamp onder het vaste part door en steekt hem door de in de eerste fase gevormde lus. De knoop wordt aangetrokken, waarbij men de tamp enkele centimeters laat uitsteken.
Artillerie lus

Met deze knoop kan lus in het midden van een touw leggen. Hij is gemakkelijker te leggen en weer los te maken dan de bergbeklimmersknoop maar is ook minder stevig. Gebruik hem vooral om een tijdelijke lus in een touw te leggen om dingen te dragen of op te hangen. Belast het touw niet te zwaar zolang de lus niet gebruikt wordt, de knoop kan dan lossen en dan is je lus verdwenen.Dubbele Paalsteek
Gebruik

Deze knoop staat ook bekend als "paalsteek in de bocht". Hij lijkt erg veel op de gewone paalsteek, maar in plaats van een tamp te gebruiken neemt men een dubbbel touw of een touw waarin een bocht is gelegd. In deze tijd, waarin veiligheid zo vaak onderwerp is van aansprakelijkheidszaken, zijn touwstoeltjes of -zitjes niet meer aan te bevelen voor hoge karweitjes. Maar vroeg of laat kan iedereen te maken krijgen met een situatie die om een snelle improvisatie vraagt. Dit is een knoop die geschikt is voor het laten zakken van een gewonde en voor noodgevallen. Door elk van beide lussen wordt een been gestoken. De gekwetste kan zichzelf vervolgens op borsthoogte aan het touw vasthouden (als hij dat kan), of wordt er aan vastgebonden. De paalsteek in de bocht vermindert de breeksterkte van de lijn tot 40%.

Methode

Men legt een bocht in het touw door het samen te nemen. Hierin legt men een oog waarbij het vaste part onder komt. De tamp wordt hier van onderen naar boven door gestoken. Dan wordt de bocht wijder gemaakt en de hele knoop er doorheen getrokken. De bocht van de tamp wordt rond het vaste part gelegd. Tenslotte wordt de knoop goed aangetrokken door aan de zijden van de bocht te trekken.
Lossestrop
of
Mastworp

Gebruik
Deze eenvoudige maar veelzijdige knoop wordt veel toegepast voor het beginnen van een sjorring, het afmeren van boten, het ophangen van stootwillen aan de reling en het bevestigen van lijnen aan palen, bolders en rondhouten. De knoop werkt goed zolang de trekkracht constant is en haaks staat op het aanhechtingspunt. De mastworp heeft echter ook de neiging om los te werken, en paradoxaal genoeg kan hij zich ook beknijpen wanneer het touw nat is. De breeksterkte ligt tussen de 60 en 75 %. Voor een grotere veiligheid kan men van de overblijvende tamp nog twee halve steken maken.


Deze knoop lijkt een beetje op de letter N (zie figuur). Leg een lus rond de paal. Als het touw de gewenste lengte heeft, leg je simpelweg een tweede lus met het werkende eind (= het uiteinde van het touw waarin de knoop wordt gelegd) aan de onderzijde op de eerste. Gebruik best wel een extra steek om de mastworp te borgen. Zorg ervoor dat de trekrichting constant blijft.

Paalsteek
Gebruik
De paalsteek is eigenlijk geen steek maar een knoop, bedoeld om een niet-schuivende lus in een touw te maken. Het is bij lange na niet de sterkste lusknoop. Een paalsteek vermindert de breeksterkte van een stuk touw tot circa 40%. Erg betrouwbaar is de paalsteek ook al niet, vooral in stug of glad touw. Paalsteken kunnen losschieten (bij zware belasting) of lostrillen (bij helemaal geen belasting). Toch wordt de paalsteek heel veel gebruikt voor allerlei toepassingen, vanaf het vastmaken van een touw voor het dichtbinden van een pakketje tot en met klimmersactiviteiten. In klimmershandboeken wordt altijd geadviseerd om een of twee halve steken (tegen de draairichting in) op het staande eind te zetten om de betrouwbaarheid te verhogen. De paalsteek is gemakkelijk te maken en eenvoudig los te trekken, ook al heeft er een grote druk op gestaan.

Om hem te maken slaat men een scherpe bocht of een oog in de tamp, die lang moet worden gehouden in verband met de gewenste lengte van de lus. Bij het oog ligt het vaste part onder. Men steekt de tamp van onderen naar boven door het oog. De tamp wordt om het vaste part heengeslagen en opnieuw door het oog gestoken. De knoop wordt aangetrokken door gelijktijdig aan het vaste part en aan de tamp te trekken.
Als men de knoop aan kinderen wil aanleren, dan noemt men de lus een vijvertje, het vaste part een boompje, en de tamp een visje. Het visje springt dan uit het vijvertje, rond het boompje en terug in het vijvertje.Platte Knoop
Gebruik
Deze knoop wordt heel vaak gebruikt om twee tampen (= uiteinden) aan elkaar te bevestigen, maar dan enkel bij touwen van gelijke dikte. Als hij klaar is, is hij behoorlijk sterk, aangezien hij zichzelf aantrekt naarmate hij meer onder druk komt te staan. Soms kan het wel enige moeite kosten hem weer los te krijgen, wanneer het gebruikte touw dun is of als de tamp bij het knopen nat was en er veel druk op de knoop heeft gestaan. Beginnelingen maken de platte knoop vaak omgekeerd en dan kan hij nogal last opleveren. Let bij het maken ervan vooral op de symmetrie. Hij bestaat uit twee op elkaar liggende halve knopen, waarbij de tweede in spiegelbeeld wordt uitgevoerd.

Van elk van beide trossen die vast moeten worden gemaakt gebruikt men een tamp en legt er een halve knoop in. Op deze eerste halve knoop wordt een tweede gelegd waarbij erop gelet moet worden dat de tampen omgekeerd worden vastgenomen, ofwel, als men bij de eerste halve knoop de rechtertamp onder de linkse door heeft gelegd, dat men dan bij de tweede halve knoop de linkertamp (die eerst rechts was) onder de rechtse doorlegt. (= « Rechts over rechts, links over links. »)Voor het aantrekken van de knoop moet er aan beide tampen getrokken worden.
Schootsteek
Gebruik
De schootsteek, die ook weversknoop wordt genoemd wanneer hij van dun touw wordt gemaakt, is een veelgebruikte steek voor het aan elkaar vastmaken van twee lijnen van ongelijke dikte, maar van hetzelfde materiaal. De steek kan ook gebruikt worden om een lijn aan een oogje of een lus te bevestigen. De schootsteek heeft echter ook een aantal bezwaren. Hij beknijpt onder zware belasting en heeft de neiging te slippen in glad materiaal. Bij veiligheidstests blijkt dat de schootsteek in gemiddeld 22 op de 100 gevallen bezwijkt. Het is ook geen erg sterke knoop met zijn breeksterkte van 55%.

Met een van de touwen wordt een oog gemaakt. De tamp (=werkend uiteinde) van de andere tros wordt door het oog gestoken, er omheen geslagen en vervolgens onder het vaste part doorgestoken zodat hij vast komt te zitten.
De schootsteek kan ook gemaakt worden door de tamp tweemaal in plaats van eenmaal rond het oog te slaan, waarna hij dan weer kan worden vastgezet. In dat geval spreekt men van een dubbele schootsteek. Zo kan de veiligheid van de knoop verhoogd worden, wat vooral van pas komt wanneer het dikteverschil tussen beide touwen te groot is.Timmermanssteek
Gebruik
De timmermanssteek is bedoeld voor het verslepen van langwerpige voorwerpen door water of over land. De steek houdt goed op ruwe oppervlakten zoals boomstammen, maar heeft de neiging te slippen op gladde wateroppervlakken. Bij de scouts wordt de timmermanssteek ook soms als alternatief voor de mastworp gebruikt, als begin van een sjorring. Een belangrijke variant is de timmermanssteek met muilslang. Die 'muilslang' is een extra halve steek, die bedoeld is om de trekrichting te fixeren.

Methode
Leg eerst een gewone timmermanssteek (fig.1). Met natuurtouw (o.a. sjortouw) zijn drie torns (=draaiingen, woelingen) voldoende, maar met het moderne gladde touw is het beter om wat extra torns te nemen. In rechtsgeslagen touw worden de torns in de richting van de slag gelegd. Zorg ervoor dat de timmermanssteek gedraaid is in de richting van de trekkracht. Je legt best de laatste halve steek, de muilslang, altijd zo dat het werkend eind (= het uiteinde van het touw waarin de knoop wordt gelegd) in dezelfde richting te voorschijn komt als bij de timmermanssteek (fig. 2). De halve steek vermindert de breedsterkte van de timmersteek tot 70 %.

verkortingsknoop
of
Vissersknoop

Gebruik

Begin 19e eeuw werd deze knoop door vissers ook wel waterknoop genoemd. De knoop wordt ook wel hengelaarsknoop, Engelse knoop, Engelsmansknoop, twee zoeteliefjes of schippersknoop genoemd. (Kapitein Marryat schreef in zijn roman Peter Simple : "...er schuilt een moraal in die knoop...de noodzaak om naar elkaar toe te trekken...als we willen volhouden. ) Deze knoop wordt ook soms gebruikt om snoeren met hangers (juwelen) een aanpasbare lengte te geven. Dit is een sterke en betrouwbare manier om twee gelijke touwuiteinden aan elkaar te bevestigen. Deze knoop heeft echter een belangrijk nadeel : als hij veel gewerkt heeft en als hij daarbij ook nog eens nat is geworden, kan hij moeilijk worden losgemaakt.

Methode

De twee te verbinden touwen worden naast elkaar gelegd. Maak nu met de tamp (= het uiteinde) van het linkertouw een marlsteek (zie tekening) om het rechtertouw en dan met de tamp van het rechtertouw een marlsteek om het linkertouw. Trek vervolgens aan de vaste parten van beide trossen zodat de knopen naar elkaar toe glijden en naast elkaar komen te liggen.Touw Oprollen
Met het opbergen van een touw bedoelen we het oprollen of opschieten in slagen, waarna het geheel dusdanig wordt gezet dat de slagen niet uiteenvallen. Als men de tros nodig heeft, dan kan hij snel en eenvoudig weer worden afgerold, zonder dat hij in de knoop raakt. Een van de makkelijkste manieren om een tros op te schieten is op de hand of arm, of als hij zwaar is, op de grond, waarna het geheel wordt vastgebonden.
Als een tros niet meer nodig is, moet hij naar behoren worden opgeborgen en daarvoor moet hij eerst worden opgeschoten. Schiet de tros enkele malen op door hem in de ene hand te nemen en er met de andere hand slagen in te maken. Als er nog maar een paar meter overblijft, worden er met de tamp (het uiteinde) kleine slagen rond de grote gemaakt. Als men zo enkele slagen gemaakt heeft, wordt de punt van de tamp door het bovenste deel van de slagen gestoken en aangetrokken. De kleine slagen worden zo naar boven getrokken, waardoor de tamp, net zoals de slagen, vast komt te zitten.Ik zal ook wat voorbeelden plaatsen.
Veel geluk en post jullie werkjes hier maar neer Wink
Back to top Go down
View user profile http://hobbyhoekje.forumotion.com
 
AAA: Werkwijze
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Hobbyhoekje :: Knopen-
Jump to: